1940 & Nu

De Sluis op de Dam werd zwaar beschadigd tijdens het bombardement, op de foto zien we arbeiders de schade proberen te herstellen. De sluis is inmiddels niet meer in werking.

 

De achterzijde van de zwaar getroffen woningen aan de Polderstraat.

Polderstraat vanaf de sluis gezien, hier stonden vroeger woningen ook wel bekend als de Oude en Nieuwe kazerne

Vanaf de Polderstraat richting de Dam gekeken, de grote kerk (die niet gebombardeerd is) is duidelijk te zien. De schade is groot. Rechts van de foto zijn de restanten van de inmiddels afgebroken woningen aan de Polderstraat te zien. Vroeger heette de woningen hier Oude en Nieuwe Kazerne. Alle woningen hier zijn volledig vernietigd. Dit is de plek waar nu het monument gevestigd is.

De Polderstraat richting de dam, met op de achtergrond de toren van de grote kerk. Rechts zijn de reeds afgebroken huizen van de Oude en Nieuwe Kazerne

We kijken hier vanaf de Sluis richting de Ruigenhil. De restanten van het bombardement zijn duidelijk zichtbaar en nog niet alle puin is opgeruimd.

Dam vanaf de sluis richting ruigenhil

Het is onbekend wie deze personen op de foto zijn. Op de achtergrond is de kerktoren van de begraafplaats te zien. Verder de gebombaarde woningen aan de Polderstraat.

Dam richting de alblas met op de achtergrond de kerktoren van de begraafplaats

Deze foto is van bovenaf de sluis genomen richting het zwaar gebombardeerde Waardhuis, inmiddels is hier een restaurant gevestigd. Op de oude foto zie je halverwege het midden nog het karakteristieke dak van wat nu restaurant damzicht is.

Sluis richting winkels van de Dam

De sluis vanaf de andere zijde (Cortgene). Rechts zijn de duidelijk gebombardeerde woningen te zien.

Sluis met op de achtergrond de plek waar nu het Wapen van Alblasserdam staat

Nog een foto richting de sluis. Waar nu de kade van de Haven loopt, liep vroeger een weg ‘t Stoep genoemd.

Sluis vanaf de cortgene, het pad langs de haven heette vroeger De Stoep

Deze foto is vanaf de Cortgene genomen richting de toenmalige Dam, het lijkt op deze foto alsof de Dam een stuk smaller was en de huizen korter op elkaar stonden.

Cortgene richting de dam, helemaal links is duidelijk de gevel van wat nu Damzicht is te zien

De karakteristieke gevel van Damzicht is duidelijk zichtbaar op de foto. De gebouwen ervoor zijn zwaar getroffen tijdens het bombardement.

Kruising Dam, Cortgene, Plantageweg, links de gevel van wat nu Damzicht is

Titel foto

Omschrijving afbeelding